- Nederland heeft afgelopen nacht zes medailles gepakt, waarvan twee keer goud.
- Annemiek van Vleuten was de beste in de olympische tijdrit voor vrouwen.
- Bij het roeien veroverde de mannen dubbelvier de olympische titel.
De Nederlandse sportploeg heeft zich gemeld in de top 10 van het medailleklassement op de Olympische Spelen.
TeamNL pakte afgelopen nacht in iets meer dan 3 uur tijd maar liefst zes medailles: twee keer goud, twee keer zilver en twee keer brons.
Opgeteld bij de drie zilveren medailles van de afgelopen dagen staat Nederland nu op negen plakken in Tokio. Voorlopig neemt TeamNL daarmee de negende plek in het medailleklassement in.
De roeiers van de dubbelvier bezorgden Oranje na een paar flinke teleurstellingen in de afgelopen dagen dan eindelijk het eerste goud. Kort daarvoor hadden de roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard (dubbeltwee) al het eerste brons gepakt. Zilver was er op de roeibaan voor Melvin Twellaar en Stef Broenink (dubbeltwee) en de vrouwen vier-zonder.
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers maakten daarna hun favorietenstatus waar in de dubbelvier. Zelfs een misslag in het begin van de race hield de Nederlandse roeiboot niet van het goud af.
Het voelt onwerkelijk nog", zei Wieten. "Maar als je na alle ophef rond de coronabesmettingen in onze ploeg het resultaat weet te bereiken waarvoor je hier gekomen bent, dan maakt dat wel wat los."
De roeiers moesten in aanloop naar de finale een hele dikke huid hebben. "De andere ploegen wisten dat wij besmettingen hadden en keken ons met scheve ogen aan. Er werd zelfs geschreeuwd naar ons. Zelfs een flesje water vragen mocht niet meer", haalde Wieten aan.
Metgezel Metsemakers kon het nog snappen ook. "Iedereen komt hier om een topprestatie te leveren en zoekt bescherming, maar schreeuwen gaat vrij ver. We hebben onze schouders opgehaald en gezegd tegen elkaar: we laten niet toe dat dit invloed heeft op onze prestatie. We stonden gefocust aan de start. We hoefden ook niet extra gebrand te zijn op een goede race, want we zijn van onszelf al heel kritisch. Ze noemen ons al 'ploegje nooit genoeg'."
Annemiek van Vleuten pakt eindelijk goud
Na alle successen in het water, met vier medailles in iets meer dan een uur tijd, was er ver buiten Tokio ook succes op de weg. Wielrenster Annemiek van Vleuten won op het Fuji Speedway-circuit met overmacht de tijdrit.
De 38-jarige Van Vleuten veroverde daarmee alsnog het goud dat ze zondag al even dacht gepakt te hebben in de wegwedstrijd. Toen was het echter zilver, omdat de Nederlandse vrouwenploeg de ontsnapte Oostenrijkse Anna Kiesenhofer was vergeten.
Anna van der Breggen pakte net als bij de Spelen van Rio 2016 brons op de tijdrit.
"Yes!", riep Van Vleuten uit in een eerste reactie. "Dit heeft zo moeten zijn, dit maakt het verhaal compleet. Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te zijn. Het verhaal is rond."
Daarbij dacht ze ook aan haar vreselijk val bij de Spelen in Rio vijf jaar geleden. Tijdens de wegrace klapte ze in leidende positie met haar hoofd op een stoeprand en bleef minutenlang roerloos liggen.
Aan de vreselijke val hield ze geen negatieve gevoelens over. Feitelijk ontdekte ze in die wedstrijd pas hoe goed ze eigenlijk was. "Het is vanaf dat moment een project, dat uiteindelijk heeft geleid tot waar ik nu sta."
Van Vleuten werd al twee keer wereldkampioen tijdrijden, in 2017 en 2018. In 2019 verbaasde ze door na een solo van ruim 100 kilometer de wereldtitel op de weg op te eisen. Het waren allemaal mijlpalen in een carrière met ook tal van tegenslagen.
Met haar 38 jaar slaagt ze er nog steeds in beter te worden. "Dat is mijn motivatie. Pas als het minder gaat worden zal ik aan stoppen denken. Dat zal heus wel een keer gebeuren. Ik ben geen 'freak', ik ben een normaal mens", sprak ze na afloop van haar gouden tijdrit.
Van Vleuten dacht aan haar vader Ton, al meer dan tien jaar geleden overleden. "Hopelijk zal hij vol trots hebben toegekeken." Met moeder Ria had ze kort na de huldiging via WhatsApp videocontact. "Zij heeft me na Rio ingeprent: je moet nu niet stopen."
Lees meer over de Olympische Spelen van Tokio:
- Mathieu van der Poel valt op spectaculaire wijze bij de olympische mountainbikerace – hij dacht dat er nog een plankje lag
- Medailles van oude smartphones, een olympische vlam op waterstof en kartonnen bedden voor atleten: zo wil Japan de groenste Spelen ooit organiseren
- De Olympische Spelen in Tokio zijn met €24 miljard nu al de duurste ooit
- Zuid-Korea is zo bang dat zijn atleten radioactief voedsel uit Fukushima krijgen dat het zelf eten regelt tijdens de Olympische Spelen